Jakiś czas temu pojawiła się na forum bardzo poważna awaria. Wy, jako zwykli użytkownicy, jej nie widzieliście, ale administracji i moderacji ona bardzo doskwierała i bardzo lagowało forum.
Na początku nie wyglądała na dużą i staraliśmy się ją naprawić stopniowo, nie zamykając całego forum, tylko poszczególne działy na czas naprawy. Niestety to nie pomogło więc zdecydowaliśmy się na jeden dzień zamknąć całe forum aby nie działo się nic nowego, co mogłoby zaburzać prace. Naprawa trwała wiele godzin i napotkaliśmy sporo komplikacji. Przed rozpoczęciem napraw zrobiłam kopię zapasową i dzięki temu odzyskaliśmy forum w takim stanie w jakim jest. Natomiast mimo kopii zapasowej, po naprawieniu awarii zauważyłam następujące rzeczy:
- zniknęły wszystkie podziękowania (tzw. „lajki”) dane OD WCZORAJ (tj. 16 stycznia),
- mogły zniknąć PW wysłane WCZORAJ (tj. 16 stycznia),
- możliwe, że mogły zniknąć ustawienia prywatne kont od wczoraj, ale nie jestem w stanie tego sprawdzić, bo nie wiem jakie każdy z Was miał ustawienia przed awarią (np. ukrycie się, powiadomienie o otrzymaniu podziękowania, strefa czasowa itp.)
- zniknęło kilka mało istotnych postów użytkownika, który zarejestrował się w styczniu wraz z odpowiedziami na te posty,
- zniknęły wiadomości na czacie, które zostały napisane w styczniu,
- zniknęły niektóre konta użytkowników, którzy zarejestrowali się lub oczekiwali na akceptację konta OD POCZĄTKU STYCZNIA
To są rzeczy, które udało mi się zaobserwować.
Bardzo proszę o zrozumienie – forum to rzecz martwa i ma prawo się zepsuć.
Jeśli nagle forum jest zamknięte z powodu przerwy technicznej lub hasłujemy bez ostrzeżenia jakiś dział, to zapewniam, że nie robimy nikomu na złość, lecz staramy się naprawiać lub konserwować forum dla Waszego najlepszego użytku. Choć i tak w miarę możliwości staramy się informować wcześniej o takim fakcie (wyjątkiem są nieprzewidziane usterki po stronie firmy na której leży serwer).
Jak dla mnie to udało się odzyskać 99% forum, to co zniknęło nie miało żadnego znaczenia w całej działalności. A to wszystko dlatego, że regularnie wykonywane są kopie zapasowe nie tylko bazy danych, ale też samej strony WWW i poczty.
Przypominam, że nowe konta najpierw muszą zostać sprawdzone i aktywowane zanim będą mogły się logować. Nowo zarejestrowany użytkownik nie ma możliwości pisania na czacie (tylko go widzi), a pierwsze pięć postów musi zostać najpierw zaakceptowane przez administratora lub moderację. Po przekroczeniu pięciu postów, dalsze posty nie są już akceptowane, a dodawane automatycznie jak u innych oraz można pisać na czacie.
W ten sposób odsiewamy reklamy, spamerów i inne rzeczy sprzeczne z regulaminem.
Bardzo proszę o cierpliwość zarówno w kwestii oczekiwania na akceptację konta jak i postów.
Konta akceptuje wyłącznie administracja, natomiast posty administracja i moderacja.
Jesteśmy tylko ludźmi, którzy poza forum mają też swoje życie. Nie musimy siedzieć na forum 24h, choć i tak praktycznie cały czas mamy je gdzieś w tle włączone. Proszę nie pisać jak oszalali posta za postem (nie widać go, bo czeka na akceptację!), rejestrować konta po koncie albo wypisywać maila po mailu z pytaniem kiedy zaakceptujemy konto albo dlaczego nie odpisujemy w ciągu 10 minut.
Ponadto chciałabym zauważyć, ze to tylko forum a nie SOR – nie widzę konieczności jakiegokolwiek pośpiechu i rzucania wszystkiego co mamy do zrobienia. Pośpiech to wróg PP

Ponieważ są działy widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników, polecam aby ten czas wykorzystać na przejrzenie działów, wątków, postów, zapoznanie się z tym co tu jest zawarte – może znajdziecie odpowiedź na swoje pytanie szybciej niż myślicie