INFORMACJE OD ADMINISTRACJI

regulamin, bieżące sprawy, informacje od administracji

Re: INFORMACJE OD ADMINISTRACJI

Postprzez Scarlett » 17 sty 2021, o 14:50

Drodzy użytkownicy!
Jakiś czas temu pojawiła się na forum bardzo poważna awaria. Wy, jako zwykli użytkownicy, jej nie widzieliście, ale administracji i moderacji ona bardzo doskwierała i bardzo lagowało forum.
Na początku nie wyglądała na dużą i staraliśmy się ją naprawić stopniowo, nie zamykając całego forum, tylko poszczególne działy na czas naprawy. Niestety to nie pomogło więc zdecydowaliśmy się na jeden dzień zamknąć całe forum aby nie działo się nic nowego, co mogłoby zaburzać prace. Naprawa trwała wiele godzin i napotkaliśmy sporo komplikacji. Przed rozpoczęciem napraw zrobiłam kopię zapasową i dzięki temu odzyskaliśmy forum w takim stanie w jakim jest. Natomiast mimo kopii zapasowej, po naprawieniu awarii zauważyłam następujące rzeczy:
- zniknęły wszystkie podziękowania (tzw. „lajki”) dane OD WCZORAJ (tj. 16 stycznia),
- mogły zniknąć PW wysłane WCZORAJ (tj. 16 stycznia),
- możliwe, że mogły zniknąć ustawienia prywatne kont od wczoraj, ale nie jestem w stanie tego sprawdzić, bo nie wiem jakie każdy z Was miał ustawienia przed awarią (np. ukrycie się, powiadomienie o otrzymaniu podziękowania, strefa czasowa itp.)
- zniknęło kilka mało istotnych postów użytkownika, który zarejestrował się w styczniu wraz z odpowiedziami na te posty,
- zniknęły wiadomości na czacie, które zostały napisane w styczniu,
- zniknęły niektóre konta użytkowników, którzy zarejestrowali się lub oczekiwali na akceptację konta OD POCZĄTKU STYCZNIA

To są rzeczy, które udało mi się zaobserwować.
Bardzo proszę o zrozumienie – forum to rzecz martwa i ma prawo się zepsuć.
Jeśli nagle forum jest zamknięte z powodu przerwy technicznej lub hasłujemy bez ostrzeżenia jakiś dział, to zapewniam, że nie robimy nikomu na złość, lecz staramy się naprawiać lub konserwować forum dla Waszego najlepszego użytku. Choć i tak w miarę możliwości staramy się informować wcześniej o takim fakcie (wyjątkiem są nieprzewidziane usterki po stronie firmy na której leży serwer).
Jak dla mnie to udało się odzyskać 99% forum, to co zniknęło nie miało żadnego znaczenia w całej działalności. A to wszystko dlatego, że regularnie wykonywane są kopie zapasowe nie tylko bazy danych, ale też samej strony WWW i poczty.

Przypominam, że nowe konta najpierw muszą zostać sprawdzone i aktywowane zanim będą mogły się logować. Nowo zarejestrowany użytkownik nie ma możliwości pisania na czacie (tylko go widzi), a pierwsze pięć postów musi zostać najpierw zaakceptowane przez administratora lub moderację. Po przekroczeniu pięciu postów, dalsze posty nie są już akceptowane, a dodawane automatycznie jak u innych oraz można pisać na czacie.
W ten sposób odsiewamy reklamy, spamerów i inne rzeczy sprzeczne z regulaminem.
Bardzo proszę o cierpliwość zarówno w kwestii oczekiwania na akceptację konta jak i postów.
Konta akceptuje wyłącznie administracja, natomiast posty administracja i moderacja.
Jesteśmy tylko ludźmi, którzy poza forum mają też swoje życie. Nie musimy siedzieć na forum 24h, choć i tak praktycznie cały czas mamy je gdzieś w tle włączone. Proszę nie pisać jak oszalali posta za postem (nie widać go, bo czeka na akceptację!), rejestrować konta po koncie albo wypisywać maila po mailu z pytaniem kiedy zaakceptujemy konto albo dlaczego nie odpisujemy w ciągu 10 minut.
Ponadto chciałabym zauważyć, ze to tylko forum a nie SOR – nie widzę konieczności jakiegokolwiek pośpiechu i rzucania wszystkiego co mamy do zrobienia. Pośpiech to wróg PP ;)
Ponieważ są działy widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników, polecam aby ten czas wykorzystać na przejrzenie działów, wątków, postów, zapoznanie się z tym co tu jest zawarte – może znajdziecie odpowiedź na swoje pytanie szybciej niż myślicie ;)
W CAŁYM CHAOSIE JEST KOSMOS. W CAŁYM NIEPORZĄDKU SEKRETNY PORZĄDEK.
Carl Gustav Jung

Za ten post autor Scarlett otrzymał podziękowania - 2
Dream Walker, Mati
Scarlett

Podziękował : 548 razy
Otrzymał podziękowań: 2588 razy

Postprzez Scarlett » 29 sty 2021, o 15:32

:!: Uwaga! :!:

W dniu 29.01.2021 roku, regulamin forum uległ drobnym modyfikacjom.
Nowy punkt oraz modyfikacje dotychczas istniejących wchodzą w życie od dnia dzisiejszego (prawo nie działa wstecz).
Każdy zarejestrowany użytkownik zobowiązany jest do zapoznania się z jego treścią.
Zarząd forum nie ma obowiązku odpowiadać na roszczenia wynikające z nieznajomości regulaminu.

Link do regulaminu: viewtopic.php?f=34&t=475
Carl Gustav Jung
Scarlett

Postprzez mrO » 22 kwi 2021, o 11:28

UWAGA!
Zaleca się aby użytkownicy, którzy nie zmienili w ustawieniach czasu zimowego na letni, zastosowali następujące kroki:

Panel użytkownika -> Ustawienia -> Ustawienia prywatne -> Czas Letni -> Tak

Forum ma ustawiony czas letni, ale mimo to trzeba ustawić ręcznie aby mieć prawidłową godzinę.
Change your Personality to change your Reality. :brawo
mrO

Podziękował : 158 razy
Otrzymał podziękowań: 699 razy

Postprzez Scarlett » 1 lip 2021, o 08:41

Ponieważ większość z Was traktuje mnie jako "głównego" administratora forum i mimo moich różnych dłuższych bądź krótszych nieobecności i tak większość spraw kierowana jest do mnie, wypadałoby mi napisać tę informację.
Chciałabym poinformować, że z powodów osobistych zamierzam zrezygnować ze stałej aktywności na forum. Oznacza to, że główną osobą do której powinniście się kierować w kwestiach administracyjnych będzie mrO.
W związku ze zmianami w swoim życiu nie będę miała tyle czasu, a nawet nie chcę już zajmować się ogarnianiem forum.
Oczywiście nadal bez zmian wraz z mrO jesteśmy właścicielami forum więc w przypadku kiedy tu sobie wejdę i zobaczę np. konto do akceptacji, offtop albo jakieś inne rzeczy związane z forum to będę reagować jak administrator, ale na pewno będę tu dużo mniej. Jak będę mieć czas to pewnie odpiszę na jakiś post, ale nie będzie to już taka "aktywna aktywność" jak dawniej typu długie posty, nagrania czy procesy.

Bardzo często dostawałam wiadomości prywatne z różnymi pytaniami o rady, pytaniami administracyjnymi itp. dlatego wyłączam możliwość wysyłania do mnie prywatnych wiadomości aby uniknąć sytuacji, że ktoś będzie długo czekał na odpowiedź albo się frustrował, że nie odpisuję. Wszystkie sprawy forumowe proszę kierować do mrO. A co do rad to wydaje mi się, że wszystko co wiem zawarłam już na forum, a PP jest uniwersalne więc... ;)
Przy okazji chciałabym przypomnieć i zaznaczyć, że forumowy mail jest skrzynką służącą do kontaktów w sprawach administracyjnych i technicznych. Proszę aby nie traktować tego maila jako drogi prywatnego kontaktu ze mną, uzyskiwania porad itp. Wraz z moim urlopem, do tej skrzynki również wgląd będzie miał wyłącznie drugi administrator.
Przypominam również, że profile social media należące do forum mają swoich redaktorów, którzy w pełni je prowadzą, mam do nich zaufanie i nie ingeruję w treści. Nie zaglądam również na tamte skrzynki kontaktowe - wszystkim zajmują się wybrani redaktorzy.

Spełnienia marzeń :kwiatek
Carl Gustav Jung

Za ten post autor Scarlett otrzymał podziękowania - 7
Alice, Anka12, Dream Walker, Joo, mrO, nina19888, wiolii
Scarlett

Postprzez mrO » 4 paź 2021, o 18:21

Jak wiecie, Scarlett w lipcu zrezygnowała ze stałej aktywności na forum i ta aktywność nigdy nie będzie już taka jak dotychczas, choć zagląda sobie od czasu do czasu na forum ;)
Ponieważ dostawaliśmy pytania o procesy, Scarlett ostatnio poinformowała mnie, że na pewno na forum nie wrócą już procesy kwantowe i to jest absolutnie pewne i przemyślane z uwagi na ogromną ilość pracy i czasu, którą pochłaniały.

Wątki z procesami zostały zamknięte i zarchiwizowane z uwagi na ochronę pracy Scarlett, którą włożyła w przygotowanie intencji (które lubią być "pożyczane") i całej konstrukcji procesów, które samodzielnie wymyślała i opracowała.
Jednocześnie Scarlett bardzo dziękuję za udziały w procesach, bardzo to lubiła i sprawiało jej wiele radości, ale są w życiu momenty kiedy przychodzą ważniejsze i jeszcze bardziej przyjemniejsze rzeczy ;)

Za ten post autor mrO otrzymał podziękowania - 2
Asia, Dream Walker
mrO

Postprzez mrO » 1 lis 2021, o 18:50

Pamiętajcie o zmianie czasu na forum z letniego na zimowy!
Oto ścieżka:
Panel użytkownika -> Ustawienia -> Ustawienia prywatne -> Czas zimowy
mrO

Postprzez Scarlett » 2 cze 2023, o 10:42

Z racji tego że mam już nieco więcej czasu i częściej tu bywam, postanowiłam odblokować PW (tylko proszę z głową jak coś :mrgreen: ). Nie jest to jednak wciąż taka obecność jak kiedyś, bardziej takie "pół etatu".

A po drugie, będziemy robić małe przerwy techniczne w działaniu forum, muszę w wolnych chwilach pogrzebać w panelu więc jakby Was wywaliło to właśnie dlatego :)
Carl Gustav Jung

Za ten post autor Scarlett otrzymał podziękowania - 2
Asia, madziowaa
Scarlett

Poprzednia strona

Powrót do Dział informacyjny