Dokładnie tak!
Widzę że doswiadczylysmy tego samego. Mnie już teraz też nawiedzaja.. Ale był taki czas,gdy mieszkałam w starej kamienicy - przedwojennej- że po prostu non stop..I zawsze po kartach..
Monika22 napisał(a):Zapoznałam się z LD i wczoraj już próbowałam świadomie śnić, ale myśli gdzieś mi uciekły jeszcze przed zaśnięciem i nic z tego nie wyszło. Zdołałam jednak zapamiętać jeden sen. Także jestem na dobrej drodze.
rand napisał(a):Abstrahując od Oobe i LD, czy ktoś próbował, praktykuje, ma jakieś doświadczenia?
Z tego co wiem, to w skrócie wygląda tak, że w stanie głębokiej relaksacji wizualizujemy sobie gromadzenie energii, następnie wyrażamy intencje (np. znalezienia odpowiedzi na nurtujące nas pytanie) i przedstawiamy się na percepcję, na odczuwanie wszystkimi zmysłami jak przy wizualizacji i czekamy z czystym umysłem. Podobno powinny nam się pojawić obrazy, które później przechodzą w płynny obraz, jak film. Ja temat znam od niedawna i jak narazie udało osiągnąć mi się pojedyncze obrazy, jak zdjęcia, do tego nie potrafiłem połączyć jakie mogłyby nieść dla mnie przesłanie. Może ktoś próbował, doświadczył niecelowo, a może ktoś jest ekspertem? Chętnie dowiedziałbym się więcej na ten temat.
Definicja.
Podróż mentalna – Jeden z odmiennych stanów świadomości. Podróż Twojej świadomości do świata mentalnego, przy jednoczesnej świadomości bycia w świecie fizycznym, gdzie obrazy, dźwięki i odczucia wędrują do nas. Porównajmy to do OOBE. W nim podróżujemy do nich, natomiast w PM to one podróżują do nas. Stajemy się odbiornikiem historii, zdarzeń, czy sytuacji. Wyróżniamy, dwa rodzaje podróży mentalnych: 1. Podróż mentalna taka, jak świadomy sen ( PM, jak LD ) 2. Podróż mentalna taka, jak doświadczenie poza ciałem ( PM, jak OOBE ). W przypadku nr 1, podróż ma podobne właściwości co świadomy sen, a w przypadku nr 2, takie same jak doświadczenie poza ciałem.
Co warto wiedzieć na początku?
Na początku przygody z PM trzeba wyczulić swoją percepcje ( postrzeganie ). Często bowiem podróż mentalna jest mylona z własną wyobraźnią. Potrzeba do tego tylko odrobiny ciszy i spokoju. Można tego doświadczyć już po 10 minutach, stosując odpowiednią technikę.
W pewnym momencie w umyśle podróżnika pojawiają się obrazy. Zamienia się to w ciąg obrazów, co daje w efekcie końcowym film. Dochodzą do tego inne odczucia zmysłowe, dźwięk, dotyk, a czasem nawet i zapach.
Rodzaje podróży mentalnych:
(1) Doświadczenie takie, jak świadomy sen.
Dla mnie nie jest to nic innego, jak bardziej rozwinięta forma wyobraźni, która przyjmuje znacznie bardziej sensoryczne kształty. To znaczy, że więcej widzimy, słyszymy i odczuwamy tego, co sobie wyobraziliśmy. Jest to szczególnie przydatna zdolność dla osób, u których kreatywność, pomysłowość i postrzeganie jest kluczową umiejętnością używaną choćby w pracy zawodowej. Chcą stworzyć jakiś kreatywny obraz, muzykę, ulepszyć jakiś pomysł, czy lepiej zobaczyć, usłyszeć i poczuć kobietę swoje życia. Użyteczne może być to osobom, które potrzebują szerzej znać daną sytuację, czy perspektywę ( np. architektom i konstruktorom ). Potrzebna im lepsza wyobraźnia przestrzenna. Nie mają odpowiednich narzędzi, sprzętu czy miejsca, by coś stworzyć, zaprojektować lub przemyśleć z szerszej perspektywy, w takiej sytuacji mogą zrobić podróż mentalną, jak świadomy sen (PM jak LD).
(2) Doświadczenie takie, jak podróż poza ciałem ( OOBE ).
Podróż mentalna taka, jak podróż poza ciałem ( PM, jak OOBE ). W tym stanie tak samo, jak w OOBE, doświadczenie jest narzucone na nas z zewnątrz. Stajemy się odbiorcami obrazów, dźwięków i odczuć. Odbieramy różne historie i zdarzenia. Czeka przed nami nauka i podejmowanie decyzji. Finału danej historii nie da się przewidzieć, możliwości jest naprawdę mnóstwo. Moim ulubionym zastosowaniem PM, jest rozwiązywanie problemów dnia codziennego, rozwijanie własnej osoby i poszerzanie świadomości.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość