Patrząc na tę sprawę z punktu widzenia czysto naukowo-racjonalnego kwestia jest prosta: albo są to wady i choroby genetyczne, czy poród przed terminem. Nauka tak to wyjaśnia i każe się zamknąć tym, co taka odpowiedź nie satysfakcjonuje.
Tu na forum jednak można rozważać inne rozwiązania, ,,duchowo-ezoteryczne'' tak sobie je nazwałem, jednak one, gdy nad nimi się zastanowić nie wnoszą odpowiedzi.
Tu pasuje reinkarnacja, tylko że mam dwie hipotezy dot. wcielania się w takie chore/kalekie postacie:
1. Wcielający się duch był złym człowiekiem: gwałcicielem, zabójcą niewinnych itp. i ponosi karę za swe okrucieństwo.
2. Bogowie/Absolut/Wszechświat(y)/Los/Źródło... widzą wszystkie możliwości jakie może w życiu czynić dany człowiek, i aby nie stał się zły, czynią go chorym.
Tu mamy dwa zagadnienia dodatkowe, bo zakładamy, że zakładamy, że wszechświatami rządzą lub nad nimi panują byty inteligentne, bądź to same wszechświaty nimi są, no i kim jest zły człowiek? Dla mnie jest to taki, co krzywdzi niewinnych.
3. Wcielający się duch sam wybiera sobie żywot kaleki. Dla mnie jest to absurdalne, gdyż, ogranicza sobie pełnię życia, i chyba musiał być kiedyś szaleńcem.
Jak ta kwesta jest widziana przez Was?