Chciałam poruszyć temat świadomego oddychania, na który dopiero niedawno zwróciłam uwagę. Natknęłam się już na niego parę razy czytając o rozwoju duchowym np. tu
http://kwiatlotosu.wordpress.com/2013/1 ... etycznych/, gdzie można dowiedzieć się, że ''
Oddychanie jest ważnym elementem praktyki duchowej w celu samorozwoju, budzenia wyższej świadomości, otwarcia i kreowania nowych możliwości życiowych. Dzięki świadomemu oddychaniu znacznie podnosimy energetykę ciała fizycznego i wszystkich ciał duchowych. Oddech potrafi odblokować najgłębsze stłumione emocje, oczyścić czakry, odmłodzić ciało, obudzić Duchowość do głębszych poziomów istnienia. Praktykę oddechu wykorzystujemy także do wizualizacji celów życiowych i wdrażania twórczych afirmacji. Oddech przyspiesza proces kreacji i tworzenia naszych planów życiowych.''
Np. w technice Ho'oponopono również jest rozszerzona wersja z oddechem siódemkowym, którą chyba większość pomija, bo uważa za stratę czasu.
Po raz kolejny na temat oddychania i tego jak bardzo jest to istotne przeczytałam w książce
Introwertyzm to zaleta( myślę, że ekstrawertykom też się przyda

). Autorka pisze, że jeśli oddychamy zbyt płytko to dostarczamy organizmowi zbyt mało tlenu, a dwutlenek węgla jest w nim zatrzymywany i zwiększa kwasowość krwi, co powoduje zmętnienie myśli, uczucie zamroczenia i podwyższenie poziomu lęku.
Zdrowe głębokie oddychanie rozpoczyna się w żołądku(tuż pod pępkiem), a nie w płucach!
Żeby sprawdzić w jaki sposób oddychamy można wykonać proste ćwiczenie. Położyć się wygodnie na plecach na macie lub dywanie i umieścić jedną dłoń na brzuchu, a drugą na klatce piersiowej nad mostkiem. Teraz wziąć głęboki oddech i zaobserwować, która dłoń wyżej się uniosła, chodzi o to, żeby wyżej znalazła się ręka na brzuchu.

Można wyobrazić sobie swój brzuch jako balon powiększający i kurczący podczas wykonywania wdechów i wydechów. Przestawienie się z wypełniania płuc powietrzem na oddychanie brzuchem zwiększa energię i spokój.