Gotować każdy może

swobodne rozmowy na każdy temat

Re: Gotować każdy może

Postprzez Scarlett » 27 lis 2018, o 15:19

Kostka nie do zupy, a mięsa nie jem (y)
W CAŁYM CHAOSIE JEST KOSMOS. W CAŁYM NIEPORZĄDKU SEKRETNY PORZĄDEK.
Carl Gustav Jung
Avatar użytkownika
Scarlett
 
Posty: 3390
Dołączył(a): 11 gru 2015, o 00:11
Podziękował : 521 razy
Otrzymał podziękowań: 2195 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Łukasz » 27 lis 2018, o 15:22

A kostki używasz w jakich daniach?
Łukasz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 12 sie 2018, o 14:22
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Gotować każdy może

Postprzez Scarlett » 27 lis 2018, o 15:26

Na razie nie używam, teraz potrzebuję do jednego sosu. Stąd pytanie.
W CAŁYM CHAOSIE JEST KOSMOS. W CAŁYM NIEPORZĄDKU SEKRETNY PORZĄDEK.
Carl Gustav Jung
Avatar użytkownika
Scarlett
 
Posty: 3390
Dołączył(a): 11 gru 2015, o 00:11
Podziękował : 521 razy
Otrzymał podziękowań: 2195 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Koliberek » 27 lis 2018, o 15:40

Nie ma co generalizować i robić dramatu, chociaż przy zdrowej diecie fakt, niektóre składniki mogą przeszkadzać:

Alce Nero:
składniki: sól, cukier brązowy*, suszone warzywa*13,5% (cebula*5%, seler*5%, marchew*3,2%, pietruszka*0,3%), skrobia kukurydziana*, olej słonecznikowy*, ekstrakt z drożdży, przyprawy*

EkoWital:
składniki: sól morska, masło shea*, miso*(soja*, ryż*, woda, sól, koji), suszone warzywa* w różnych proporcjach 13,5% (cebula*, seler*, marchew*, pietruszka*), skrobia kukurydziana*, przyprawy*

Natur Compagnie:
składniki: sól morska, masła shea*, skrobia kukurydziana*, maltodekstryna*, ekstrakt z drożdży, olej słonecznikowy*, karmelizowany cukier*, cebula*(0,5%), marchewki*(0,5), natka pietruszki*, kurkuma*

(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Koliberek
 
Posty: 89
Dołączył(a): 9 lis 2018, o 11:15
Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Scarlett » 27 lis 2018, o 15:47

Dziękuję ptaku :D
W CAŁYM CHAOSIE JEST KOSMOS. W CAŁYM NIEPORZĄDKU SEKRETNY PORZĄDEK.
Carl Gustav Jung
Avatar użytkownika
Scarlett
 
Posty: 3390
Dołączył(a): 11 gru 2015, o 00:11
Podziękował : 521 razy
Otrzymał podziękowań: 2195 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Scarlett » 1 sty 2019, o 21:16

mrO napisał(a):https://www.chefsteps.com/activities/chocolate-chip-cookies

Wiem że przepis jest w j.angielski, ale myślę że jest w miarę prosty(poza tym google tranlstor daje radę). Więc dlaczego myślę że te ciasteczka są warte wrzucenia tutaj ? Bo są obłędne :). Traktuje je jako swój święty Gral. Jako swoją kartę przetargową oraz wizytówkę. Jeśli chcę za coś komuś podziękować to dostaje 8 takich i później słyszę same ochy i achy.
Ciasteczka można nie lubić z jednego powodu, niektórym osobom mogą być za słodkie. Jak widać w przepisie jest sporo cukru, a połączenie białego i brązowego to w ogóle. Jednak właśnie brązowy cukier robi to dzięki czemu te ciasteczka wybijają się poza inne. Daje im tzn "chewiness", czyli takie.... eee..... że nie są suche i mają konsystencje ciągnącą się.
Poza tym połączenie soli, cukru i czekolady jest szatańskim pomysłem.

Polecam! :wnastroju
mrO zrobił mi kilka dni temu te ciasteczka i mogę potwierdzić, że są PRZE-PYSZ-NE!
Bardzo, bardzo słodkie. Jedno zjadłam i mi starczyło :D Co ważne moim zdaniem, długo są świeże. Mam jeszcze kilka a nadal są bardzo pyszne - nie wietrzeją, nie są suche. Warto wypróbować ;)
Obrazek
W CAŁYM CHAOSIE JEST KOSMOS. W CAŁYM NIEPORZĄDKU SEKRETNY PORZĄDEK.
Carl Gustav Jung
Avatar użytkownika
Scarlett
 
Posty: 3390
Dołączył(a): 11 gru 2015, o 00:11
Podziękował : 521 razy
Otrzymał podziękowań: 2195 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Dream Walker » 9 maja 2020, o 13:41

Zgodnie z obietnicą dodaję kilka przepisów, które być może Wams się spodobają.
Dania obiadowe:
PO PROSTU CUKINIA
Cukinię posolić, odstawić na 2 godziny, odlać nadmiar wody. Warzywo zrobi się bardziej miękkie. Posypać czubrycą i startym miękkim serem żółtym lub mozzarellą. Piec w piekarniku, aż ser się roztopi.

KURCZAK Z SAŁATKĄ
Kawałki kurczaka lub indyka (np. mięso z uda, piersi) marynować kilka godzin w oleju z dodatkiem czosnku, tymianku - można dodać czubrycę, pieprz, czerwoną paprykę, rozmaryn. Podsmażyć na rozgrzanym oleju w wysokiej temperaturze, aż mięso zbieleje i pory się zamkną, później dusić na mniejszym ogniu (to sprawi, że nie będzie suche.
Podawać z sałatką.
Przepis na sałatkę: sałatę lodową lub miks sałat zmieszać z pomidorkami koktajlowymi lub suszonymi, plastrami świeżego ogórka i cienkimi krążkami cebuli. (Można dodać inne warzywa: ogórki konserwowe lub kiszone, paprykę świeżą lub konserwową, kukurydzę, oliwki.)
Sos do sałatki: jogurt naturalny + czosnek + sól (można dodać łyżkę majonezu i przyprawy - np. oregano, pieprz, czubryca). Można zmieszać sos z olejem tłoczonym na zimno lub oliwą (ale wtedy ma specyficzny smak, który nie każdy lubi) lub dodać prażone na suchej patelni nasiona (dynia, słonecznik, len itd.).

FASZEROWANE PIECZARKI
Duże pieczarki można faszerować:
- mięsem mielonym z cebulką (można posypać startym serem)
- listkami szpinaku podsmażonymi z cebulką z mozzarellą i nóżkami pieczarek
Zapiec w piekarniku, podawać z sosem (jogurt + czosnek + majonez + pieprz + sól)
Avatar użytkownika
Dream Walker
 
Posty: 145
Dołączył(a): 10 sty 2020, o 23:54
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Dream Walker » 9 maja 2020, o 13:46

CHLEB BEZ MĄKI I DROŻDŻY
Składniki:
• 300 g płatków owsianych
• Jogurt naturalny 500 g (lub 400 g) - wychodzi na greckim i na zwykłym
• 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki bakalii (może być w sumie pół szklanki - co do proporcji, to zależy od piekarnika, suchości płatków itd., więc możliwe, że będziecie sami musieli zmienić proporcje pod swoim kątem)
• 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sody - opcjonalnie, bez tego też wyjdzie.

Przygotowanie:
• Wszystkie składniki wymieszać.
• Nalać do silikonowej formy (chleb dużo nie urośnie).
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni Celsjusza i piec około godziny (aż skórka się zarumieni).

Za ten post autor Dream Walker otrzymał podziękowanie od
jaskier
Avatar użytkownika
Dream Walker
 
Posty: 145
Dołączył(a): 10 sty 2020, o 23:54
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Dream Walker » 9 maja 2020, o 13:52

LODY BANANOWE
Składniki:
• 2 - 3 banany
• ok. 1 szklanka mleka / mleka owsianego / jogurt 400 g (grecki lub zwykły)
• 2 łyżki erytrolu (ksylitolu, malitolu - byle nie stewii, moim zdaniem ma okropny posmak)

Przygotowanie:
• Pokrój banany w cienkie plastry, rozrzuć tak, żeby się ze sobą nie sklejały całą powierzchnią i włóż do zamrażalnika na ok. 2h,
• a następnie zblenduj, dodając po trochu mleko z erytrolem (nie musisz zużyć całego). Ma być jak gęsty koktajl, shake.
• Wlej szklanej miski (możesz w tym momencie dosypać trochę rodzynek i wymieszać) i przykryj folią spożywczą (ma stykać się z masą).
• Włóż do zamrażalnika na 4h.
Ostatnio edytowano 9 maja 2020, o 13:56 przez Dream Walker, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Dream Walker
 
Posty: 145
Dołączył(a): 10 sty 2020, o 23:54
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Gotować każdy może

Postprzez Dream Walker » 9 maja 2020, o 13:56

SAŁATKA OWOCOWA
Pokrój na cząstki owoce: banany, mandarynki i jabłka (to podstawa, możesz dodać kiwi, gruszki itd.), dodaj rodzynki lub pokrojone na połówki winogrona. Wymieszaj z sosem.

Sos: jogurt grecki + odrobina cynamonu cejlońskiego.

*dlatego cejlońskiego, że nie zawiera szkodliwej kumaryny.
Avatar użytkownika
Dream Walker
 
Posty: 145
Dołączył(a): 10 sty 2020, o 23:54
Podziękował : 99 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Swobodne dyskusje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości