Przyciągnięta napisał(a):Czasami narzrkanie jest dobre bo zmusza nas zebysmy cos zrobili w swoim zyciu. Jednak z moich obserwacji tak dzieje sie rzadko. Ludzie narzekaja to na prace to na partnera i nic z tym nie robia. Tkwia w beznadzieji. Narzekanie ma sens jesli zmusza nas do zmian w zyciu. Z kolei zmiany nie nastopia jesli wszystko w zyciu nam sie podoba. Ja widze jak to wyglada w mojej pracy. Kazdy narzeka doslownie na wszystko a nikt nawet nie szuka innej pracy. Jestem jedyna osoba ktora chce poprawic swoja sytuacje. Jestem zsxokowana tym jak ludzie sa niespojni miedzy tym co czuja a tum co robia. Masakra...
Nicky napisał(a):Nie wiem na czym ten fenomen polega, ale chyba właśnie na tym że oni po prostu nigdy nie są w pełni usatysfakcjonowani tym, co osiągnęli w danym momencie, i dzięki temu zawsze dążą do czegoś WIĘCEJ I WIĘCEJ, do osiągania kolejnych szczytów. I to im się udaje! Wszechświat wychodzi im naprzeciw, usiłując spełnić ich wiecznie nienasycone życzenia. Wszyscy z tych "wiecznie niezadowolonych" notują rekordową sprzedaż, o której mógłby tylko pomarzyć przeciętny handlowiec.
Monika22 napisał(a):Nicky napisał(a):Nie wiem na czym ten fenomen polega, ale chyba właśnie na tym że oni po prostu nigdy nie są w pełni usatysfakcjonowani tym, co osiągnęli w danym momencie, i dzięki temu zawsze dążą do czegoś WIĘCEJ I WIĘCEJ, do osiągania kolejnych szczytów. I to im się udaje! Wszechświat wychodzi im naprzeciw, usiłując spełnić ich wiecznie nienasycone życzenia. Wszyscy z tych "wiecznie niezadowolonych" notują rekordową sprzedaż, o której mógłby tylko pomarzyć przeciętny handlowiec.
Czym to się różni od szkodliwego perfekcjonizmu? Czy to właśnie nie perfekcjoniści są wiecznie niezadowoloni ze swoich wyników? To później prowadzi do niemożności czerpania radości z czegokolwiek w życiu. Człowiek nie potrafi żyć TU i TERAZ i nisko wibruje.
Jak to wypośrodkować?
Nicky napisał(a):Monika22 napisał(a):Nicky napisał(a):Nie wiem na czym ten fenomen polega, ale chyba właśnie na tym że oni po prostu nigdy nie są w pełni usatysfakcjonowani tym, co osiągnęli w danym momencie, i dzięki temu zawsze dążą do czegoś WIĘCEJ I WIĘCEJ, do osiągania kolejnych szczytów. I to im się udaje! Wszechświat wychodzi im naprzeciw, usiłując spełnić ich wiecznie nienasycone życzenia. Wszyscy z tych "wiecznie niezadowolonych" notują rekordową sprzedaż, o której mógłby tylko pomarzyć przeciętny handlowiec.
Czym to się różni od szkodliwego perfekcjonizmu? Czy to właśnie nie perfekcjoniści są wiecznie niezadowoloni ze swoich wyników? To później prowadzi do niemożności czerpania radości z czegokolwiek w życiu. Człowiek nie potrafi żyć TU i TERAZ i nisko wibruje.
Jak to wypośrodkować?
Hmmm pisząc "wiecznie niezadowoleni" może źle się wyraziłam, nie chodziło mi o takie autentyczne niezadowolenie z tego co się zrobiło, a raczej o to że ci ludzie w danym momencie, gdy coś już osiągną, to cieszą się ze swoich sukcesów ale... za minutę już chcą więcej, wciąż sięgają wyżej, wciąż pytają: "co mogę osiągnąć jeszcze? jak może być jeszcze lepiej? jak mogę udoskonalić to czy tamto?"
W ten sposób działali/działają niemal wszyscy ci, którzy osiągają największe sukcesy. Popatrzmy na takie postaci-legendy jak Steve Jobs czy Mark Zuckerberg. Jobs osiągał ogromne sukcesy, niewyobrażalne dla przeciętnego człowieka! Czy kiedykolwiek spoczął na laurach? Mógł, jak najbardziej. Zarobił masę kasy i mógł w pewnym momencie odpuścić. Ale nigdy tego nie zrobił. Zawsze uważał że można wynaleźć coś JESZCZE lepszego, jeszcze piękniejszego, jeszcze bardziej ułatwiającego ludziom życie. Czy nisko wibrował? Na pewno nie, ponieważ gdyby tak było, nie osiągnąłby tego co osiągnął.
Albo wielcy sportowcy - zdobywa złoty medal, cieszy się, świętuje... a potem przychodzi kolejny dzień i on myśli sobie: co zdobędę teraz? Jaki teraz będzie mój cel? Co można by zrobić JESZCZE LEPIEJ?? A może pobiję nowy rekord? Nie ma osiadania na laurach, jest ciągłe nienasycenie. I to pcha ich do przodu, napędza, daje powera i daje poczucie szczęścia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości